Adventures,  Bulgaria

Дяволската пътека: Наръчник за начинаещи планинари и търсачи на силни усещания

Spread the love

В началото на ноември зовът за приключения отново нададе вой и реших, че е време да реализираме едно дългоочаквано, мечтано пътуване до Дяволската екопътека.

Започнах да мечтая да посетя пътеката още, когато преди 2 години разбрах за нейното съществуване. С нарастването на копнежа ми, разбрах, че няма смисъл за поредна година да отлагам това приключение. Ето защо стегнахме багажа и се отправихме към Родопите през първия ноемврийски уикенд. 

 

дяволската пътека

 

За щастие маршрутът се оказа по-вълнуващ и живописен, отколкото си го бях представяла! 🙂

Ентусиазмът ми ясно си личи на следващата снимка:

Дяволската пътека, Родопите

В следващите редове ще споделя с вас преживяванията, които имахме по време на това вълнуващо приключение и ще ви подхвърля някои идеи с надеждата да ви бъдат полезни.

Подчертавам това, че аз не съм опитен планинар и ако някой “Беър Грилс” чете тези редове, вероятно ще се посмее. 🙂

Обръщам се най-вече към хора като мен, които понякога подценяват подобни терени и разходки в гората. 

Ако и ти, също като мен, не си планинар с опит, списъкът по-долу е за ТЕБ, другарче мое! 

Мечтателите често се препъваме в някой камък, докато сънуваме с отворени очи. Нека си ударим по едно рамо и въпреки размечтаната си натура, бъдем по-подготвени за следващатият си поход сред природата! 🙂

Наръчник за начинаещия планинар :

Какво ти е необходимо, за да “оцелееш”

1. ЕКИПИРОВКА:

 • Подготви си удобна за поход раница, а не раниЧка!
 •  Не забравяй да я вземеш със себе си. 🙂
 •  Допълнителна тениска няма да ти е излишна – ще вървиш между 2-3 часа и ще се изпотиш. Добре е да имаш с какво да се преоблечеш, а едва ли искаш да настинеш! 
 • Някоя допълнителна връхна дрешка, дори времето да ти се вижда топло. Нали знаеш, че в гората е малко по-хладничко по принцип?
 • Не бъди с дънки, заложи на нещо по-удобно. ( Да, видях хора на пътеката с дънки, стори ми се странно и определено неподходящо. )
 • Препоръчвам да си с дълго спортно долнище, независимо от сезона. Не искаш да си одереш крачетата някъде, нали?
 • Обувките са МНОГО важни. НЕ ходи по този маршрут с такива, с каквито бях аз:

Nike / Дяволска пътека

Защо тези обувки не са подходящи?

 • Подметката им не е стабилна и лесно се хлъзгат по горските и планински терени.
 • От плат са и ако завали или времето е влажно, ще си измокриш краката.
 • Обувките, които покриват глезените са много по-удачен избор, тъй като ако стъпиш накриво, шансът да си изкълчиш крака с такъв тип обувка, спада прилично.

Съветът ми е да се сдобиеш с един чифт туристически обувки, които можеш да откриеш в магазини като DecathlonSport Depot – просто кликни на имената на магазините, за да разгледаш няколко примерни модела.

Повярвайте ми, инвестицията си струва, особено, ако поне 2-3 пъти в годината обичате да се отдавате на разходки сред природата.

2. ХРАНА + ВОДА:

 Бутилката с вода и някой вкусен сандвич, енергийно барче и свеж плод са задължителни неща, които трябва да имаш в раницата.     

А и колко е сладко след изморителна разходка да поседнеш на някоя полянка или скала и да похапнеш сладко, сладко вкусотийките, които си носиш! 🙂 

Тук е моментът да направя признание

с приятеля ми бяхме тръгнали без никаква храна, имахме само 250 мл. вода и гледахме с копнеж към сандвичите на хората, които похапваха около нас. Така че, за да не се сблъскате със същия проблем, погрижете се по-добре за себе си, отколкото го напрвихме ние. 🙂

3. ДРУГИ ВАЖНИ ВАЖНОСТИ:

 • Мокри и сухи кърпички – но моля, не ги извхърляй сред природата!
 • Найлонова торбичка за боклуци – за да събираш отпадъците от храната, която си носиш.
 • Ако си с дълга коса, вържи я с ластик. Лицето ти трябва да е открито, все пак Дяволската пътека ( и не само тя ) е осеяна със стръмни места и е добре да имаш видимост, а не завеса от косища пред очите си.
 • Power Bank – хайде, знам, че ако си като мен, ще се скъсаш да снимаш тук и там. За да не ти падне батерията и да имаш всички желание снимки, power банката наистина е добро решение.
 • Джобно ножче – може да ти е полезно за много неща! Вълци, мечки … Знае ли човек?
 • Опитен планинар – с такава “важна важност” не всеки разполага, но ако имате приятел с повече опит, помолете го да ви придружи. 

Кое й е толкова яко на Дяволската пътека?

Всичко! Ама всичко, наистина! 

 

Дяволският мост
Дяволският мост

Посещавала съм няколко различни екопътеки, но Дяволската пътека ме очарова поради много причини и определено бих се върнала отново, за да я проуча по-подробно.

Причините, поради които смятам, че пътеката е забележителна и разходката до нея си струва са следните: 

 • Красота, разнообразие, мистериясъществителните, които идеално описват пътеката.
 • Обичаш адреналина? Това трасе е за теб!
 • Дяволският мост – въпреки, че е добре обезопасен от дървени огради, това бе първото място, на което усетих силно разтреперване в коленете си ( страх ме е от високо! ) На снимката по-долу гледката не изглежда особено страшна, но ако си човек с по-слабо сърце като моето, вероятно ще разбереш какво имам предвид, щом кракът ти стъпи на моста. 🙂Дяволски мост

дяволски мост

 • Малък и Голям кръг – пътеката крие допълнителни маршрути, които предлагат още красиви гледки и удължават разходката ви. Навсякъде има табели, така че няма да имаш затруднения с откриването на т.нар. “кръгове”. 
 • Малкият кръг е с дължина около 4 км. и стартира от мостчето по-долу:
Дяволската пътека, Малък кръг
Старт на Малък кръг
 • Големият кръг е дълъг малко над 10 км. 
 • Водопадътако Дяволският мост ти се стори страшничък, почакай да стигнеш до водопада.

Дяволската пътека, Водопадът

Време е за още едно признание –

Когато стигнахме водопада, приятелят ми, който по принцип не си пада много по това да е пред обектива реши, че гледката е изключителна и трябва да си направи селфи. Хаха … Да! 🙂 А аз, горката, бях пред припадък, тъй като продължих напред към стръмния път към водопада, без да забележа, че съм останала сама.

 Но моля – не бой се! Аз съм си малко страхлива и “калпазанка” – въпреки, че знам, че ме е страх от височини, никога не пропускам шанс да посетя ново място, от което биха ми се разтреперили крачетата. 

Най-важното е да умеем да превъзмогнем страховете си и да си тръгнем от там, където сме били, по-силни и уверени в себе си!

Най-тежките битки често са тези, които водим със самите себе си!

Дяволската пътека

А и както виждате, успях да намеря сили да позирам за снимка по пътя надолу към водопада, така че едва ли е било чак толкова страшно. 😉

Дяволската пътека, Водопадът

Още информация:

 • Дяволската пътека се намира край село Борино.
 • Тя е на около 230 км. от София и на 110 км. от Пловдив.
 • Пътищата са добри, макар че има доста завои, когато стигнете планинската част.
 • Краят на пътеката е сравнително близо до Ягодинската пещера, така че някои от опциите са:

1.може да отидете до пещерата и да наемете автомобил, който да ви закара до колата на паркинга на Дяволската пътека.

2. – да се върнете обратно по пътеката и ако имате време, да минете по Малък или Голям кръг.

 • Още материали по темата – препоръчвам за още повече детайли за екопътека “Дяволска пътека” да погледнете следните източници:

1. Блогът на Юлия Вукова: натиснете тук, за да прочетете прекрасната статия, която опитната пътешественичка е написала. /

2. Блогът на Ели Иванова – Друми в думи : статията е тук

***

Ако този пост те е усмихнал и си открил стойност за себе си, ще съм супер щастлива, ако го споделиш с твои приятели на стената си във Facebook! 🙂

Благодаря за подкрепата!

Усмивки 🙂

2 Comments

 • Daniela Baldzhieva

  Мястото е вълшебно, не знаех за него… На пролет със сигурност ще се посети 😉 Поста действително е с полезна информация, която ще имам предвид 🙂 Очаквам с нетърпение следващия 🙂

  • Velizara Gadzheva

   Радвам се, че си намерила полезни идеи и вдъхновение в поста, ДаниЕла 🙂 <3 Благодаря за отделеното време да прочетеш моята мини-статия. Надявам се идното лято да направим някое съвместно приключение!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.